Selvstændig vinbutiksejer: “Hvis jeg skulle gå på barselsdagpenge, ville det kvæle min butik”

Daniel Daustrand Laustsen valgte at overdrage al sin øremærkede barsel til Chanette Ørskov Henningsen, ellers kunne han som selvstændig forretningsdrivende ikke få det til at løbe rundt, derfor blev Chanette den primære omsorgsperson for deres datter Ingrid.

Daniel Daustrand Laustsen med sin søn, Alfred. Foto: Privatfoto.

Skrevet af Alma Kjær Agergaard, Heidi Kirkeby Mogensen og Sarah Wittrup Johannessen.

I Hvide Sande bor parret Chanette Ørskov Henningsen og Daniel Daustrand Laustsen med sønnen Alfred på 2,5 år og datteren Ingrid på 10 måneder. Der var slet ingen tvivl hos familien om, hvem der skulle på barsel, og hvem der skulle arbejde, for Daniel driver en vinbutik og er enemand i biksen: 

“Hvis jeg ikke er der, så er der lukket,” fortæller Daniel, “Og hvis jeg skulle gå på barselsdagpenge, så ville det kvæle min butik”. 

Tog den fulde barsel

Fordi Daniel er selvstændig, har han haft mulighed for at overdrage al sin øremærkede barsel til Chanette. Derfor blev det Chanette, der tog den fulde barsel og blev hjemme med Ingrid. Men det betyder ikke, at de har været tilfredse med, hvordan lovkravet er endt.

“Det er fedt, at mænd får muligheden for at tage mere barsel, men det er ikke fedt, at de skal. I stedet burde barslen blive sat “fri”, så familierne selv kan bestemme,” mener Daniel. 

Da regeringen i 2021 indgik aftale om at øremærke 11 ugers barsel til medforældre, blev aftalen skabt med henblik på at skabe mere ligestilling og fleksibilitet på arbejdsmarkedet, så forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til løn, pension og karrieremuligheder udlignes.

Ph.d. og adjunkt Philip Rosenbaum på Økonomisk institut på CBS forklarer i forlængelse heraf, at det familieøkonomisk er bedre, at der er to, der deler barslen mere ligeligt, end at der er én der tager én lang barsel. Den løn, man mister ved at gå på barselsdagpenge er en engangsomkostning, hvorimod det at tage barsel er en langsigtet omkostning.

“Hvis man tager en rigtig lang barsel, så er det ofte sværere at komme tilbage på arbejde og komme tilbage på sit karrierespor. Hvis det er en familie, hvor begge gerne vil være på arbejdsmarkedet, så er det bedre for familien at have to indkomster, der bliver ved med at vokse efterfølgende, end at den ene part bliver nødt til at gå i stå,“ siger Philip Rosenbaum.

Lyst spiller en stor rolle

Philip Rosenbaum anerkender dog, at familiesituationer er forskellige. I Chanette og Daniels tilfælde, kunne det skade familieøkonomien, hvis Daniel lukkede firmaet ned i forbindelse med barsel. 

Chanette har haft en følelse af, at hun som kvinde burde have lyst til at komme tilbage på arbejdsmarkedet og realisere sig selv, men tværtimod nyder hun at gå hjemme med deres barn, Ingrid. 

Chanette Ørskov Henningsen med sin datter, Ingrid. Foto: Privatfoto.

“Jeg tror, jeg ville stejle, hvis Daniel kom og sagde, at han ville tage barsel, for jeg har svært ved at fralægge mig kontrollen og give Daniel mulighed for at tage over, og derfor er jeg lige nu den primære omsorgsperson for Ingrid,” siger Chanette.

Selvom loven er lavet for at skabe mere ligestilling på barselsområdet, er der nogen familier, hvor det giver mest mening at den ene tager hele barslen selv.